Naravna nega je vse, s čimer izboljšujemo svoj videz, počutje in zdravje na naraven način. Sem spadajo zdrava prehrana, prehranski dodatki, razne vaje, dihalne tehnike, meditacija, sproščanje, spanje ob pravih urah, upoštevanje naravnih ritmov, tehnike za dvig in revitalizacijo energije. Zelo pomembne so tudi naravna kozmetika, naravne metode za dvigovanje obraznih mišic in polnjenja lic ter za dvig in polnjenje prsi, za katere ne potrebujemo kirurga. Obstajajo vaje, s katerimi dvigujemo in uravnotežimo notranje organe, oživljamo žleze v glavi, prekrvavimo možgane, obnavljamo hormone, kar pozitivno vpliva na zdravje brez negativnih stranskih učinkov.

Ker me zanima, kako z naravnimi tehnikami priti do boljšega počutja in zdravja, redno delam vaje za obraz in telo, masažo prsi, vajo notranji smehljaj, kung fu jajčnikov, yoni spa, uporabljam žadasti jajček ter naravno kozmetiko.

Naravna kozmetika je kozmetika iz sestavin naravnega izvora, z različnimi postopki pridobljenih iz narave. Že od nekdaj so v ljudskem zdravilstvu uporabljali rastline in njihove izvlečke in jih še danes.

Zakaj bi na kožo nanašali sintetične in strupene snovi? Koža je naš največji organ in zelo dobro absorbira večino snovi, ki jih nanesemo nanjo. Tudi pri izbiri naravnih sestavin moramo biti pazljivi, saj so nekatere visoko koncentrirane ali celo zelo strupene in jih lahko uporabljamo v zelo majhnih odstotkih. In obratno nekatere umetne snovi so človeku neškodljive in okolju prijazne.

Na nas je, da se odločimo, katere sestavine bomo uporabili in kaj je za nas še sprejemljivo, da nanašamo na svojo kožo. Zame je npr. sprejemljivo, da je nekje 95 % sestavin popolnoma naravnih, ostale pa so lahko tudi laboratorijsko pridobljene, ker jih uporabim v zelo majhnih odstotkih in so zelo blagodejne za mojo kožo (npr. hialuronska kislina, razni vitamini, konzervans, brez katerega bi izdelek propadel v par dneh).

Druga stvar pa je, kaj pustimo za sabo, ko uporabljamo določene izdelke. Kaj gre v zrak ali v odtok? Ali se kdaj vprašate, če se vaša čistila potem tam nekje razgradijo in ali škodujejo organizmom, zemlji, zraku? Jaz se to pogosto sprašujem, zato uporabljam le biološko razgradljiva čistila.

Danes je naravna kozmetika trend in se posledično v kozmetični industriji precej zlorablja beseda »naravno«. Če je prisotnih le 5 % naravnih sestavin, se lahko izdelek že promovira kot »naraven«. Imamo več možnosti, da se izognemo tovrstnemu zavajanju:
– da beremo deklaracije in preverimo vsako sestavino posebej,
– da se zanašamo na certifikate, ki zakonsko določajo, kaj lahko izdelek z določenim certifikatom vsebuje,
– da si kozmetiko izdelamo sami.

Najlepše pri izdelavi svoje kozmetike pa je to, da sami izbiramo sestavine in delamo kompromise, katere sestavine so za nas še sprejemljive. Tako točno vemo, kaj damo svoji koži.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *