Vse prepogosto slišim “Sem delala kreme.” “Kakšne pa?” “Iz olja in voska.” Hm, to ni krema, ampak mazilo! Zato se mi zdi smiselno pojasniti razliko med kremo in mazilom takoj na začetku.

MAZILA

MAZILO = maščoba

Osnovne sestavine mazila so maščobe, kot so olja, masla, macerati, voski, lanolin. Uporablja se za nego in zaščito kože. Na koži naredi zaščitni sloj in pusti masten občutek, saj se v kožo vpija počasi ali pa sploh ne. Lahko dodamo celo manjši odstotek vode in se tako mazilo lažje vpija v kožo. Po želji dodamo izvlečke zdravilnih rastlin ali druge aktivne sestavine in s tem dodamo zdravilni učinek.

KREME

KREMA = maščoba + voda + emulgator

Krema je sestavljena iz vodne in maščobne faze. Da bi se voda in maščoba povezali, dodamo emulgator in dobimo emulzijo (med emulzije sodita tudi losjon in mleko za telo). Krema je bolj mazljiva in se dobro vpija v kožo. Če ji dodamo aktivne sestavine, kožo še dodatno nahrani in navlaži. Kremi moramo NUJNO dodati konzervans, sicer se le-ta hitro pokvari. Kremi po želji dodajamo dišave oziroma eterična olja, ki imajo še dodatne blagodejne učinke na kožo.

VODA – v emulzijah uporabljamo destilirano vodo, da preprečimo razmnoževanje mikrobov. Odličen nadomestek so hidrolati, ki so največkrat stranski produkt pri destilaciji eteričnih olj in imajo blagodejne učinke na kožo.
MAŠČOBE – uporabljamo olja in masla, katerih izbira je danes res pestra. Več, ko dodamo masla, bolj trda je krema.
EMULGATORJI – so snovi, ki združijo vodo in maščobo ter emulzijo stabilizirajo. Obstaja veliko vrst emulgatorjev, naravni, sintetizirani iz naravnih gradnikov, sintetični, eni so bolj primerni za suho kožo, drugi za mastno, eni so topni v vodi, drugi v maščobi.
VLAŽILCI – so snovi, ki vlažijo kožo in na njej zadržujejo vlago. So vodotopne spojine, ki nase vežejo veliko vode. So zelo pomembni za zdravo in lepo kožo in nepogrešljivi pri negi suhe in zrele kože. Vlažilcev je veliko vrst: glicerin, natrijev hialuronat, aloe vera, pantenol (provitamin B5), ksantan, rastlinski proteini, sečnina …
KONZERVANSI – so snovi, ki učinkovito zatirajo razvoj in rast bakterij, kvasovk in plesni. Okuženi izdelek lahko človeku naredi veliko škodo. Izbirate lahko med tistimi, ki so dovoljeni v naravni kozmetiki. To določajo razni ekološki certifikati. Uporabljajo se v zelo majhnih količinah (0,6 g na 100 g emulzije).
ETERIČNA OLJA – so koncentrirani izvlečki aromatičnih rastlin. Lahko jih uporabljamo kot dišavo ali kot kozmetično aktivno snov, ki ugodno vpliva na kožo. Uporabljamo jih v zelo majhnih količinah (nekaj kapljic na 100 g emulzije).
AKTIVNE SESTAVINE – so snovi, ki na koži delujejo vlažilno, hranilno, osvežujoče. To so vlažilci, vitamini, peptidi …

2 thoughts to “Razlika med kremo in mazilom

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *