LIFTING VAJE ZA OBRAZ

Lifting vaje za obraz, poznane tudi kot joga obraza, so vadba z obrazom in so veliko več kot le lepotni tretma. Z njimi na naraven način aktiviramo in uravnovesimo žleze v glavi, ki so glavne proizvajalke hormonov. S tem spodbudimo proizvodnjo hormonov, kar vodi v pomlajevanje, sijaj, izboljšanje zdravja in regeneracijo celotnega telesa.

Telo se z leti poveša, še posebej po porodu in v menopavzi. Upadajo nam hormoni, mišični tonus, sušijo se žleze, povesijo se notranji organi in prsi ter posledično tudi obraz. To vodi v neravnovesja in slabo zdravje. Z redno vadbo obraza dvignemo vseh 57 obraznih mišic in posledično tudi notranje organe in prsi. Vaje za obraz krepijo tudi vid, prekrvavijo lasišče, dlesni, stimulirajo jezik, prebudijo in razstrupljajo možgane in posledično izboljšajo spomin, brišejo travme. Poleg vsega pa imajo še lepotni učinek, saj dvigujejo ličnice, polnijo ustnice, gladijo globoke gube, gradijo mišice, koži vračajo sijaj, odpravljajo podbradek in gladijo vrat, likajo čelo in so zaslužne za mladosten videz. Lifting obraza ne zajema le obraznih mišic, ampak tudi lobanjske, vratne in jezik. Lobanjske mišice so za učinkovitost vaj zelo pomembne, saj držijo cel obraz. Brez treniranja lobanjskih mišic, trening obraznih mišic nima učinka. Dokazano je, da trening le-teh prekrvavi možgane in jih v kombinaciji s treningom obraznih mišic pomlajuje.

Pet elementov = voda, les, ogenj, zemlja in kovina

So osnova vsega razumevanja v starodavni kitajski tradiciji in med drugim tudi v tradicionalni kitajski medicini. Pet elementov se prepleta v vsem in je povsod. V našem telesu, v naših ciklih, v prehrani, v naravi, v svetu vonjev… Vse je sestavljeno iz petih elementov in če so v ravnovesju, vlada harmonija. Tako tudi v našem telesu ravnovesje petih elementov vodi v zdravje in dobro fizično in psihično počutje. Vsak element je povezan z določenim organom v telesu in nam prinaša določene lastnosti. Vsak posebej se odraža na določenih delih obraza in telesa, v naši drži, načinu komuniciranja, v naši postavi, obliki… Zelo pomembno je tudi poznavanje in razumevanje naših ciklov, saj si lahko tako zelo olajšamo življenje in naredimo najboljše za svoje telo ob pravih časih cikla. Poznamo letni cikel (letni časi in prehodi med njimi), mesečni cikel (menstrualni cikel in lunin cikel) in dnevni cikel (cikel meridianskega pretoka, ki se zamenja vsaki dve uri).
Ker se pet elementov odraža tudi na obrazu, lahko delamo vaje za vsak element posebej. Vsak notranji organ je povezan z določenim delom obraza, kjer vidimo, v kakšnem stanju je. Hitro lahko preberemo, kje ima nekdo težave in na kateri organ mora še posebej paziti. Za dobre rezultate je dovolj, da redno izvajamo pet osnovnih vaj za obraz, s katerimi krepimo in uravnovesimo vseh pet notranjih organov.

V sredini glave se nahajajo tri zelo pomembne žleze: epifiza, hipofiza in hipotalamus, kjer se shranjujejo in porajajo naša čustva. V taoizmu temu predelu pravijo »Kristalna palača«. 

Tu je shranjeno naše notranje znanje, intuicija, najgloblji potenciali. Njihova pretočnost pa vodi do univerzalnega znanja. Zaradi določenega načina življenja, nepravilne prehrane, stresa in negativnih čustev, se te zapirajo in sušijo, kar pripelje do neravnovesij. Lifting vaje za obraz jih uspešno aktivirajo. S tem aktiviramo tudi sproščanje travm in negativnih čustev. Hipotalamus je povezava med živčnim in hormonskim sistemom. Povezan je z očesnim živcem, zato je pri vajah tako pomembna rotacija oči proti temenu. Hipotalamus sporoči nadledvični žlezi, da je v telesu stres in potem ta dvigne kortizol in adrenalin. Epifiza in hipofiza sta žlezi, kjer se proizvajajo hormoni oksitocin, serotonin, melatonin in nevrotransmitorji ter nadzirata celoten hormonski sistem.

Ko začnemo vaditi z obrazom, ne pridemo vedno takoj do rezultatov. Za želene učinke je zelo pomembno, da vaje izvajamo pravilno in redno. Že 10 minut na dan je dovolj. Če delamo napake, se lahko gubamo in mečkamo na nepravilnih mestih, kar nam lahko povzroči dodatne gube! Najboljši rezultat dosežemo, če delamo vseh pet osnovnih vaj za obraz, ker tako krepimo vse mišice obraza, lobanje in vratu. Nepogrešljiva pri izvajanju vaj sta trebušno dihanje in stiskanje mišic medeničnega dna. 

Dihanje je življenje. Z njim se življenje začne in konča. Je pot do zdravja, harmonije. Dihanje dovaja kisik v celice (če imamo dobro kri oz. dovolj železa) in poganja limfo. Če dihamo preplitvo, kisik ne pride povsod, limfa pa zastaja, zato določeni deli telesa niso prekrvavljeni in slabijo. Z zavestnim usmerjanjem diha v določene dele telesa tja vnašamo življenje, hranila in informacije. Z dihanjem čistimo fizične in čustvene zastoje ter kožo, uravnavamo presežke in primanjkljaje določenih elementov v organih, odpravljamo negativna čustva, sproščamo vezivno tkivo, krepimo notranjo moč. Dih pomirja.
Trebušno dihanje je naše naravno dihanje, tako na primer dihajo dojenčki. Ker smo povečini pozabili dihati trebušno, se moramo tega ponovno naučiti, kar pa zahteva vajo in čas. Pri lifting vajah za obraz dihanje dovaja obraznim mišicam kisik in hladi glavo, ki se zaradi napenjanja le-teh pregreva. Tako lažje usmerimo vročino iz glave v maternico, kamor sodi. Prekrvavljena in topla maternica je predpogoj za dobro zdravje ženske. Lahko ga uporabimo tudi za umirjanje, pred spanjem, med meditacijo. S pravilnim trebušnim dihanjem masiramo notranje organe in črevesje, kar preprečuje vnetja. Vpliva tudi na živec vagus, ki oživčuje vse notranje organe. S tem, ko umiriš vagus, sprostiš in ohladiš notranje organe. Z njim odpravljamo bolečine v križu. Ko usvojimo trebušno dihanje, lahko nadaljujemo z dihalnimi tehnikami.
Mišice medeničnega dna zajemajo presredek in 3 mišice zapiralke: sečnico, nožnico (vaginalna mišica) in zadnjik (analna mišica). So zelo pomebne za naše počutje in zdravje. S tem ko stiskamo mišice medeničnega dna, jih krepimo, skrbimo za dobro počutje in zadrževanje energije v telesu, kajti one skrbijo za odpiranje in zapiranje odprtin za izločanje. Ohlapne mišice medeničnega dna vodijo v utrujenost in inkontinenco, saj nam življenjska energija odteka. Urjenje medeničnega dna predstavlja znaten delež vaj in izrazito prispeva k ponovni postavitvi celotnega telesa, njegovi elastičnosti in zmogljivosti premagovanja razdiralnih vplivov.

UČINKI OBRAZNIH VAJ
 • aktivacija vseh 57 mišic obraza
 • aktivacija žlez v glavi
 • povečana proizvodnja hormonov
 • sijoča koža in obraz
 • pozitiven vpliv na zdravje
 • obnova zalog energije
 • stimulacija in razstrupljanje možganov
 • navlažitev sluznic
 • izboljšanje vida
 • gradnja obraznih mišic
 • dvig ličnic in ustnih kotičkov
 • polnjenje ustnic, gladitev gub
 • odpravljanje podbradka, gladitev vratu
 • pomirjenost
INTERVJU - LIFTING VAJE ZA OBRAZ