Zame je krema za roke nepogrešljiva v zimskih in prehodnih dneh, ko so roke suhe od mraza in zemlje. Zato sem se že pred leti odločila, da si jo izdelam sama. Ko sem kremi dodala lanolin, je postal to za moje roke popoln recept.

RECEPT za 100 g:

FAZA A – 69 %
64 g hidrolata smilja
5 g rastlinskega glicerina

FAZA B – 30 %
4 g jojoba olja
3 g avokadovega olja
8 g shea masla
9 g lanolina
6 g emulgatorja Olivem 1000

FAZA C – 1 %
0,6 g Cosgard

Najprej dobro razkužimo delovno površino, roke in pripomočke za izdelavo kreme.
Pripravimo vse potrebne sestavine.

POSTOPEK IZDELAVE

Stehtamo sestavine vodne faze in maščobne faze ter jih damo v dve različni čaši. Segrejemo vsako fazo posebej v parni kopeli do približno 70 °C, da se vse sestavine raztopijo. Nato počasi vlivamo vodno fazo v maščobno in mešamo. Emulzija se med mešanjem počasi ohlaja in dobiva konsistenco kreme. Stehtamo še fazo C, ki jo dodamo, ko se krema ohladi na približno 40 °C. Dobro premešamo! Najbolje, da mešate s paličnim mešalnikom ali mini stepalnikom. Kremo vlijemo v steriliziran lonček. Še nekaj časa bo trajalo, da krema doseže končno viskoznost.

Če ste naredili večjo količino kreme, jo lahko vlijete v več manjših lončkov in tiste, ki jih ne boste takoj uporabili, hranite v hladilniku, da bodo ohranili svežino.

FAZA A

FAZA B

PARNA KOPEL

FAZA C

Sestavine lahko zamenjate s kompatibilnimi, npr. hidrolat smilja lahko zamenjate za drug hidrolat ali destilirano vodo. Prav tako lahko prilagajate razmerja faze A in B. Če želite bolj mastno kremo, boste povečali maščobno fazo in zmanjšali vodno fazo. Eterična olja lahko izbirate po želji in jih dodate nekaj kapljic.

HIDROLAT SMILJA – je odličen za nego suhe, poškodovane in občutljive kože, saj spodbuja celjenje in regeneracijo kože.
RASTLINSKI GLICERIN – je pomirjujoče vlažilno sredstvo, ki nase veže vlago. Na koži daje občutek gladkosti in mehkobe.
AVOKADOVO OLJE – bioaktivne sestavine avokada spodbujajo obnavljanje kože, krepijo njene funkcije in jo ščitijo. Avokadovo olje je primerno še zlasti za suho in hrapavo kožo.
JOJOBA OLJE – je zelo podobno kožnemu sebumu, primerno tudi za občutljivo in suho kožo.
LANOLIN – se pridobiva iz ovčjega runa. Po izvoru je zelo podoben sebumu, ki ga izloča človeška koža. Kožo zaščiti pred zunanjimi vplivi in na njej ohranja vlažnost. Lahko ga nadomestite z rastlinskim lanolinom.
SHEA oz KARITEJEVO MASLO – je bogato z maščobnimi kislinami, provitaminom A, vitaminoma E in F ter alantoinom. Kožo vlaži in ji vrača elastičnost.
OLIVEM 1000 – je emulgator in zgoščevalec naravnega izvora, pridobljen iz oljčnega olja. Kot emulgator je zelo stabilen. Primeren je za izdelavo tako vpojnih in lahkih krem, kot tudi težjih krem, emulzij ali losijonov.
COSGARD – je učinkovit konzervans, sprejet po standardih neodvisne inštitucije Ecocert, ki ga dovoljuje v naravnih kozmetičnih izdelkih.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *