Ker je ravno poletje in čas destiliranja cvetočih rastlin, vam lahko povem nekaj malega o hidrolatih. Kaj sploh so, kako jih pridobivamo in zakaj jih uporabljamo?

Hidrolati so rožne vode. Vodna esenca rastlin…

Hidrolat se pridobiva s parno, vodno ali kombinirano destilacijo zdravilnih rastlin. Poleg hidrolata pri destilaciji dobimo še manjši ali zanemarljivi del eteričnega olja. Odvisno katero rastlino destiliramo in kakšno količino. Jaz destiliram manjše količine in pri vrtnici ne dobim eteričnega olja, ker potrebuješ za 1 ml eteričnega olja vrtnice več kot 2 kg svežih cvetov. Pri destilaciji smilja dobim kako kapljico eteričnega olja, pri sivki pa približno 30 ml na 1 kg svežih cvetov. Destiliramo lahko cvetove, stebla, liste, plodove, iglice. Odvisno od rastline.

PRIPRAVA SMILJA ZA DESTILACIJO

PARNA DESTILACIJA SIVKE

VODNA DESTILACIJA VRTNICE

Za destilacijo potrebujemo destilator, ogenj in vodo.

S pomočjo pare, ki hlapi skozi rastline, izvlečemo iz rastlin določene snovi, ki imajo zdravilne učinke. V hidrolatu se izločijo vodotopne snovi. V eteričnem olju pa snovi topne v olju. Ko se v kondenzatorju oz. hladilniku para ohladi, se le-ta utekočini. Tako pritečeta ven hidrolat in eterično olje, ki se ločita.

ALEMBIK

HIDROLAT PRITEČE SKOZI KONDENZACIJSKO SPIRALNO CEV

LOČILNI LIJ

Destilator je lahko bakren, steklen ali iz nerjavečega jekla.

Na mojo pot je prišel 10 l bakreni alembik, ki ga uporabljam z veseljem in ljubeznijo. Alembik so uporabljali že 4000 let nazaj in naj bi bil zaradi svoje specifične oblike in materiala najboljši za destilacijo rastlin. Hidrolati iz alembika imajo boljši okus in aromo ter so za takojšnjo uporabo, saj baker vleče nase žveplene snovi in kvasovke. Poleg tega baker deluje antibakterijsko in je dober prevodnik toplote. Imam izkušnjo tudi s steklenim destilatorjem in je definitivno dobra izbira, saj pri destilaciji lahko opazujemo cel proces, zaradi stekla ne prihaja do nobenih kemičnih reakcij in je manj zahteven za čiščenje.

S hidrolatom si v vročih poletnih dneh lahko vlažimo obraz.

Uporaba hidrolatov je vsestranska. Lahko se uporablja kot tonik za obraz, v maskah za obraz in telo, za nego lasišča, kot dezodorant, kot vodico po britju, za izdelavo domače kozmetike, za inhalacije in kopeli, za terapevtske namene, obkladke, odišavljanje perila in prostorov, v kuhinji in kot dodatek pijačam.

Hidrolate hranimo v temnem in hladnem prostoru. Če imamo manjše količine, lahko tudi v hladilniku. Pazimo, da jih ne izpostavljamo temperaturnim nihanjem. Pozorni moramo biti na kakršnekoli spremembe v barvi, teksturi ali pH hidrolata. Če se v hidrolatu pojavijo kosmi ali se spremeni pH, je le-ta najverjetneje okužen in ni za uporabo.

Jaz jih uporabljam predvsem kot nadomestek destilirane vode pri izdelavi naravne kozmetike.

HIDROLAT SMILJA

SERUM IN KREMA

KREMA PO SONČENJU

Hidrolate lahko kupimo ali si jih pridelamo sami. Tukaj moram omeniti, da so hidrolati pridelani na majhno neprimerljivi s hidrolati industrijske pridelave. Ko destiliramo doma, lahko sami določamo, kdaj bomo poželi rastline, lahko si privoščimo destilirati samo cvetove in ne stebel, destiliramo z ljubeznijo… Destilacija zahteva čas, natančnost in potrpežljivost. Zame je to čudovit proces, poln omamnih vonjav, subtilnih zvokov in barvitih prizorov, v katerem se prepleta vseh 5 elementov (voda, zemlja, les, ogenj in kovina). Najprej imamo destilator (kovina), v katerega nalijemo čim boljšo vodo (voda), nato dodamo rastline (zemlja), pod kotlom zakurimo ogenj (ogenj), za katerega potrebujemo gorivo (les), voda se upari in ko se para v hladilniku ohladi, pritečeta na dan hidrolat in eterično olje (voda).

Leave a comment

Your email address will not be published.