Ker prihajajo mrzli meseci in se nam zaradi mraza in ogrevanja izsušuje koža, se mi zdi tale recept kar primeren za ta čas. Še posebej, če želimo preprosto, zaščitno in hranljivo kremo brez konzervansa.

Galenovo mazilo imenovano tudi cold cream ali hladilna krema je izumil Galen, grški zdravnik iz 2. stoletja.

Do takrat so ljudje uporabljali le olja, on pa je olju dodal še vodo in čebelji vosek, s pomočjo katerega se voda in olje povežeta. Tako je prvo hladilno mazilo vsebovalo le tri sestavine: oljčno olje, hidrolat in čebelji vosek. Ime hladilna krema izvira iz hladilnega občutka, ki ga krema pusti na koži. Uporablja se za zelo izsušeno kožo, zimski ekcem, za zaščito pred mrazom, za odstranjevanje ličil …

Galenova krema je tip emulzije V/O (voda v olju), zato je bolj mastna in hranljiva od kreme tipa O/V (olje v vodi) in bolj vpojna in manj mastna od mazila. O tipih emulzije si lahko preberete v tej objavi.

RECEPT ZA 100g:
60g oljčnega olja (lahko uporabite tudi druga olja)
20g destilirane vode ali hidrolata po izbiri
20g čebeljega voska

SESTAVINE

PARNA KOPEL

POSTOPEK IZDELAVE:

Hladilna krema je precej enostavna za izdelavo. V vodni kopeli segrevamo olje in vosek, dokler se le-ta popolnoma ne raztopi. Segreto vodo oz. hidrolat počasi dodajamo v zmes olja in voska in neprestano mešamo. Odstavimo iz parne kopeli in še naprej mešamo, dokler se krema ne strdi. Ko se zmes ohladi na cca 40°C, lahko dodamo tudi par kapljic eteričnega olja. Olje in voda se lahko razslojita, če ne mešamo dovolj ali če je voda oz. hidrolat premrzel. Krema se lahko začne razslojevati tudi s časom.

Ena moja različica hladilne kreme za suho otroško kožo, ki jo uporabljamo pozimi. Vodni delež je 30%, dodam pa tudi lanolin za zaščito. Postopek izdelave je enak.

RECEPT ZA 100g:
30g smiljevega hidrolata
33g karitejevega masla
20g mandljevega olja
10g čebeljega voska
7g lanolina

HIDROLAT SMILJA – je odličen za nego suhe, poškodovane in občutljive kože, saj spodbuja celjenje in regeneracijo kože.
SHEA oz KARITEJEVO MASLO – je bogato z maščobnimi kislinami, provitaminom A, vitaminoma E in F ter alantoinom. Kožo vlaži in ji vrača elastičnost. Je idealno za nego suhe kože.
MANDLJEVO OLJE – mehča in gladi suho, hrapavo kožo ter jo varuje pred izsuševanjem. Je idealno za nego nežne otroške kože.
LANOLIN – se pridobiva iz ovčjega runa. Po izvoru je zelo podoben sebumu, ki ga izloča človeška koža. Kožo zaščiti pred zunanjimi vplivi in na njej ohranja vlažnost. Lahko ga nadomestite z rastlinskim lanolinom.
ČEBELJI VOSEK – na koži ustvari tanko zaščitno plast in pripomore, da se voda in olje združita.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *